
Editörden
bu yazı editörden
Site Atlası
Atasözleri |
26,733 |
Ünlü Sözleri |
30,415 |
Anonim Sözler |
1,810 |
Bunları Biliyor musunuz? |
2,375 |
Araç Arkası Yazıları |
5,597 |
Murphy’nin Kuralları |
886 |
Tarihte Bugün |
6,985 |
Toplam Söz Sayısı |
74,801 |
Bunları Biliyor musunuz?
Fatih Sultan Mehmed’in yerine geçen oğlu ikinci Bayezıd avdan dönüyordu. Bir an önce saraya varıp dinlenmeyi düşünürken atını durdurdu, havayı kokladı ve derin derin nefes alıp ferahladıktan sonra sordu: Bu güzel kokular da nereden gelir böyle? Yanındaki vezirlerden biri cevap verdi: Devletlü Padişahım! İstanbul kuşatmasına katılan gazilerimizden tabiat aşığı biri vardır ki, O’na Gül Baba derler. Ak sakallı, nur yüzlü bir ihtiyardır. Şu yamaçları güllerle ve dahi türlü çiçeklerle donattı. Bu hoş kokular O’nun bahçesinden gelmektedir. Padişah, vezirin anlattıklarını tebessümle dinliyordu. Sözlerini bitirince kararını bildirdi: Merhum babamın bu gazi askerini ziyaret etmek isterim! Artık yorgunluklar unutulmuştu. Gül Baba’nın kulübesine doğru yürüdüler. Kulübeye doğru yaklaştıkça gül kokuları artıyor, insanın gözü – gönlü açılıyordu. Değerli misafirlerin geldiğini gören Gül Baba koştu, onları kapıda karşıladı. Padişah, daha atından inmeden sordu: Savaşta bastığı yeri sarsan, barışta oturduğu yeri gül bahçesine çeviren yiğit asker, selam sana! Gül Baba mahçup olmuştu, güçlükle konuşabildi: Sizden böyle iltifatlar görmek bizim için ne büyük şereftir Sultanım, sağolun! Sen ki, İstanbul’u fetheden ordunun bir neferi olarak şereflerin en büyüğünü almışsın Gül Baba. O büyük şerefin yanında bizim sözlerimizin hükmü mü olur? Gül Baba tebessümle başını öne eğerken Padişah atından indi ve Gül Baba’nın gösterdiği mindere bağdaş kurup oturdu ve O’nun kendi elleriyle pişirdiği kahveyi yudumlayıp yorgunluğunu giderdi. Sonra da şöyle bir teklifte bulundu: Dilersen seni saraya alayım. Artık çalışma da yaşlılık devrini dinlenerek geçir! Sağolun Sultanım! Burada oturmak benim için daha iyi. Amma bir iyilik yapmak istersen, şu kulübemin bulunduğu yere bir mektep – medrese yaptır ki, memleketimizin çocukları ilim – irfan öğrensinler! Gül Baba’nın sözleri Padişah’ı çok duygulandırmıştı. Yerinden kalkarken O’nu mutlu edecek cevabı verdi: Gönlün rahat olsun Gül Baba, dilediğin olacaktır! Sonra bahçeyi gezdiler... Padişah gülleri okşuyor, eğilip kokluyor ve yanındakilerle konuşuyordu. Bu arada Gül Baba da özenle seçtiği gülleri koparıp demet yapıyordu. Padişah ayrılırken O’na bir demet sarı, bir demet kırmızı gül verdi. Padişah gülleri alıp kokladı, bağrına bastı ve atını sürüp gitti. Kısa zaman sonra ise Gül Baba’nın kulübesi yıkıldı ve oraya büyük bir bina yapıldı. Zaman içerisinde okul oldu, hastane oldu ama hep insanlığa hizmet etti. 1868 yılında “Mekteb-i Sultani” adıyla yeni bir kimliğe bürünen okul, Cumhuriyet döneminde de “Galatasaray Lisesi” adını aldı. Gül Baba’nın Sultan İkinci Bayezıd’a verdiği o güzel kokulu sarı ve kırmızı güller önce bu lisenin, sonra da Galatasaray Spor Kulübü’nün sembolü oldu.
Tarihte Bugün 18/05
-
(1906)
San Francisco Depremi, büyüklüğü 7,7-8,3 arasındadır. Deprem ve sonrasında çıkan yangın büyük hasara sebep olmuş ve 3.000 den fazla can kaybı olmuştur.
-
(1952)
Gazeteci ve yazar Semet Muhtar Alus hayata veda etti.
-
(1953)
ABD’li kaşın pilot Jacqueline Cochran kullandığı F-16 uçağıyla ses hızın aşan ilk kaşın pilot oldu.
-
(1960)
Akşam gazetesi 20 gün süreyle kapatıldı. Gerekçesi: Sıkıyönetim bildirilerine uymamak.)
-
(1961)
Aziz Nesin (Mehmet Nusret) tutuklandı. Gerekçe: Kominizm propagandası.
-
(1973)
İbrahim Kaypakkaya Diyarbakır Cezaevinde hayatını kaybetti.
-
(1974)
Ülke genelinde Genel af ilan edildi.
-
(1981)
Amerikalı şair, oyun yazarı ve romancı William Saronay hayata veda etti.
-
(1981)
T.B.M.M. Eski Başkanlarından Fuat Sirmen hayata veda etti.
-
(1987)
Gazi Mahallesi olaylarını protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha hiç haber alınamayan Hasan Ocak'ın Altınşehir Mezarlığı Kimsesizler Bölümü'ne gömüldüğü ortaya çıktı.
-
(1987)
İstanbul'da Deniz Otobüsleri Bostancı- Kabataş arasında çalışmaya başladı.
-
(1996)
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e İzmir’de silahlı saldırı yapıldı. Saldırıda DEMİREL yara almazken koruma müdürü ve bir gazeteci yaralandı.
-
(1996)
Süleyman Demirel, İzmit'teki Outlet Center Alışveriş Merkezi'nin merkezinin temel atma töreninde suikast girişimine hedef oldu. Demirel konuşmasını tamamladıktan hemen sonra yanına yaklaşan İbrahim Gümrükçüoğlu tabancasını çıkardığı anda, ilk müdahaleyi koruma müdürü Şükrü Çukurlu yapmıştı.
-
(1997)
Milliyetçi Hareket Partisi kurultayında kavga çıktı, kurultay hakim kararıyla 1 ay ertelendi.
-
(2009)
Türkan Saylan (Prof. Dr.) hayatını kaybetti.
-
(2017)
Payidar Tüfekçioğlu karaciğer yetmezli nedeni ile 55 yaşında hayata veda etti.
-
(2018)
FIFA Dünya Kupası Finallerinde maç yöneten ilk Türk Hakemi Doğan Babacan hayata veda etti.
-
(1048)
İranlı şair Ömer Hayyam doğdu.
-
(1703)
Mutasavvıf (Tasavvuf inançlarını benimseyerek, Tasavvuf ilmiyle uğraşan, bu yoldan, bu vasıtayla Allah'a ulaşmaya çalışan, kendini Tanrı'ya adamış kimse, İslam gizemcisi, sofi), sosyolog ve Alim İbrahim Hakkı (Erzurum’lu) doğdu.
-
(1804)
Napoleon Bonaparte Fransa İmparatoru ilan edildi.
-
(1871)
Paris kömrünü eşit işe eşit ücret verilmesini kabul etti.
-
(1883)
Bauhause akımının kurucularından Alman mimar Walter Gropius doğdu.